Binnen het MKB segment hoor je (nog) niet veel als het gaat over zorgplicht en de klant centraal stellen. Een goed herkenbaar voorbeeld bij MKB is het “goed bankierschap” dat binnen het BW(Burgerlijk Wetboek) al heel gebruikelijk is.
De ‘deligentia pater familias’ (goed huisvader) is een van de grondbeginselen waarin art. 7:401 BW (goed opdrachtnemer) zijn oorsprong vindt.
Zie verder de wettelijke kaders bij het onderdeel Links.
Inmiddels staan zaken als BASEL III, riskmanagement en ook assurantiën prominent op de agenda binnen het zakelijke segment. Wat nog vaak ontbreekt is de integrale aandacht voor de situatie van de ondernemer in privé en de causale verband risico's binnen de zakelijke sfeer van het bedrijf.
Zelfs als je een onderneming gaat oprichten krijg je informatie via KvK, notaris en bijvoorbeeld ook de accountant. De accountmanagers zakelijke dienstverlening hebben hun handen al vol aan het financieringsdossier, zeker nu de financiële crisis in 2009 om de hoek kwam kijken. Gevoel en focus op integrale en klantgerichte riskmanagement aspecten heeft nog meer aandacht nodig. Juist hierop hebben wij ons gespecialiseerd en is onze ervaring inmiddels groot. Heel specifiek is onze kennis en inzichten ook met betrekking tot zakelijke assurantiën scherp ontwikkeld.
Algemene bewustwording op basis van riskmanagement aangestuurd door de abstractie van BASEL III
Via een bewustwordingssessie van een dagdeel worden de accountmanager, hun assistenten, kredietbeoordelaars/analisten, controllers, management en directie meegenomen. De kern van dit programma is inzicht en overzicht, psychologie en focus leggen.
Het programma behandeld op abstractie en hoofdpunten deze 2 zaken:
- De hamvraag, waar moet een zakelijk kredietdossier aan voldoen?
- Wanneer kun je zeggen dat je er ook echt alles aan gedaan hebt integrale zorg voor de klant en maatschappij toegepast te hebben?
Een mooi en vooral eenvoudig uitgangspunt is onder deze link op You Tube te zien.
Workshop MKB / Agrarisch verzekeren
Deze workshop behandelt de meest voorkomende aspecten binnen het besturen van een verzekeringsafdeling en het adequaat aanpakken van de meest voorkomende discussies en vragen. Het Rule-based of Principle-based regelgeving denken wordt concreet gemaakt.
Naast verzekeringen wordt ook het vraagstuk belangen voor OIP (ondernemer in privé) en AOV getackeld. Kortom, welke norm staat voor wanneer is goed, goed genoeg? Hoe moet ik dit zelfstandig invullen, gegeven de instructies en kaders zorg voor de klant?
Deze workshop geeft binnen 1 dag duidelijkheid en antwoord op deze vragen.
- Wanneer heb je een goed gesprek over deze verzekeringen en hoe pak je dit aan?
- Aan welke eisen moet het dossier voldoen?
- Wanneer is goed, goed genoeg?
- Wat betekent riskmanagement en hoe moet je hier mee omgaan?
- Welke hulpmiddelen zijn er om reconstrueerbaar te werken en wat doe je daarop vermelden?
- Welke verzekerbare risico’s zijn er bij een ondernemer en onderneming en hoe pak je dat efficiënt op?
- De AOV (Arbeids Ongeschiktheid Verzekering) is een impactvol product, wat moet je conform Wft dan doen? En vooral ook hoe moet je nu sinds 2013 met de provisie transparantie omgaan?
- Ondernemer in privé, hoe belangrijk is dit bij een zakelijke financiering?
- Een goed gesprek over het managen van risico's met de causale verbanden, hoe doe je dat en waar moet je op letten.
Jurisprudentie, zakelijke verzekeringsadviezen
In relatie tot zakelijke verzekeringsadviezen is door de jaren heen veel jurisprudentie ontstaan. De rode draad waar het omgaat is als volgt samen te vatten:
Bij arresten is de kernvraag of de adviseur heeft gehandeld zoals een redelijk bekwaam en redelijk handelend assurantietussenpersoon betaamt. Een assurantietussenpersoon dient bij de uitoefening van zijn beroep tegenover zijn opdrachtgever de zorg te betrachten die van een redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsgenoot mag worden verwacht. De reikwijdte van deze zorgplicht is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, met name van de aard en inhoud van de opdracht en de belangen van de cliënt, voor zover kenbaar voor de tussenpersoon. De assurantietussenpersoon behoort te waken voor de belangen van de verzekeringnemer bij de tot zijn portefeuille behorende verzekeringen. Tot deze taak behoort, in beginsel, dat de assurantietussenpersoon de verzekeringnemer tijdig opmerkzaam maakt op gevolgen die bekend geworden feiten kunnen hebben voor de dekking. Hier staat tegenover dat in de literatuur wordt benadrukt dat ook de zorgplicht van een assurantietussenpersoon grenzen kent.
Via tabblad contact kunt u een specifieke flyer over deze dienst aanvragen.
terug naar diensten